"Het kind wat met de borst wordt groot gebracht is in de warmte van het moederlichaam ingekapselt."
Heel langzaam leert het kind steeds meer buiten het moederlichaam ontdekken.
Het kind ervaart dat het los staat van de moeder.
Dat het een ander is.
Het kind wordt na een intieme borstvoedingsperiode losgemaakt van de moeder en dit kan gepaard gaan met een diep terug verlangen naar een opgaan 'in het Al' zoals het kind dat als baby heeft gekend.
En ook voor de moeder is de fysieke nabijheid van de baby, eerst in de buik, daarna tijdens het geven van borstvoeding, een veilige, geruststellende atmosfeer die wordt doorbroken als het voeden uiteindelijk stopt.
Ik weet nog hoeveel moeite ik had toen mijn kinderen de borstvoeding ontwenden. Vooral bij mijn derde, toen ik besefte dat dit de allerlaatste keer was dat ik deze fysieke verbondenheid zou ervaren.
"Heel even duurt het maar. Een paar weken, misschien maanden. Een jaar? Voor sommigen nog wat langer."
Maar het is, op een mensenleven, maar even.
Jouw lichaam is helemaal gemaakt om een kleine baby met jouw eigen moedermelk te kunnen geven wat het nodig heeft.
Wonderlijk toch?
'Geniet er maar van. Het duurt maar even.' Dit was iets wat ik vaak hoorde, toen ik net mijn eerste zoon Rein had gekregen. En ik genoot er ook zeker van.
Maar lang niet altijd. Ik vond het ook best wel zwaar. Lange nachten. Weinig tijd voor mezelf én weinig slaap. Ik baalde ervan als ik een dag te moe was om de moeder te zijn die ik zo graag wilde zijn.
Het besef was sterk aanwezig dat hij snel op school zou zitten. Dat de tijd dat hij zo knus bij mij kwam drinken straks voorbij zou zijn. Hoe kan ik zoiets nou bij me houden? Hoe mooi zou het niet zijn als ik, als goudsmid, deze fysieke band met mijn kind zou kunnen vereeuwigen in een ring?
Een idee was geboren in 2013. Een sieraad. Met mijn eigen melk. Dit ga ik nooit meer vergeten.
"Ik ontwikkelde de eerste moedermelksieraden in Nederland."
In het begin was het heel erg zoeken naar de beste manier om het zo lang mooi te houden. En ook naar technieken om de look van het sieraad zo intens en puur mogelijk te maken. Dat is gelukt.
Op de dagen dat ik in alle rust mijn werkbank op zoek, ontstaan de creaties van zilver en goud uit mijn handen. De techniek van het smeden is mij zo eigen dat mijn handen precies weten wat ze moeten doen.
De vlam. Precies zó heet mag het goud worden voordat de ring smelt. De steen. Exact zó diep moet ik frezen om de edelsteen in de hanger te kunnen zetten. En dan, de melk. Precies zoveel vermeng ik met de hars om tot een witte, egale oppervlakte te komen.
Ik heb in al die jaren al heel veel nieuwe ontwerpen gemaakt. Regelmatig komt er een idee naar boven wat ik gewoon móet uitvoeren. Deze ring moet gewoon bestaan. De ring is soms helemaal niet wat ik had gehoopt en kan meteen letterlijk weer in vuur opgaan. Maar dan toch, bij een ander experiment, die momenten dat ik kijk en zie dat alles klopt. De vorm. Perfect. De verhoudingen, de glans. Ja. De kleur, de melk. Dit is er zo ééntje. Deze mag gezien worden door iedereen.
Zo ontstond langzaam de afgelopen jaren de bijzondere en uiteenlopende collectie moedermelksieraden van Moedersmooiste Sieraden. Ik heb sinds 2013 een bedrijf om ontzettend trots op te zijn.
"Als kind vond het al heerlijk om te prutsen met mooie kralen en zilveren bedeltjes."
Ik zat uren op mijn kamertje met een grote verzameling, kleurrijke mogelijkheden. Op mijn reis in Nieuw Zeeland (waar ik geboren ben) mocht ik aan de slag in een kralen-atelier. Ik wist nu zeker dat ik daarmee verder wilde. Nadat ik thuis kwam, ben ik begonnen op de Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Ik won er een mooie geldprijs met een wedstrijd zodat ik na mijn studie een vliegende start kon maken met het gereedschap wat ik nodig had.
Ik wilde mezelf graag verder ontwikkelen op het gebied van vormgeving en inhoud. Daarom ben ik hierna verder gaan studeren op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ik haalde in 2012 mijn diploma.
“You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”
Steve Jobs zei dit zo mooi. Achteraf zie ik dat alles wat ik in mijn leven geleerd heb, ineens bij elkaar gekomen is in deze onderneming.
Het is tijdens het maken van een moedermelkketting waardevol om te weten dat ik hiermee iemand een draagbare herinnering kan schenken. Het leven bestaat uit allemaal momentopnames of mijlpalen. En je periode als jonge, voedende moeder is er zeker eentje die je nooit meer vergeet. Precies zoals je een trouwring draagt ter ere van je geliefde, draag je een moedermelksieraad ter ere van jouw moederschap.
Ook ontstond er een bijzondere collectie sieraden waarin ik de as van een overleden naaste kan verwerken. Deze kun je bekijken op de site https://www.bijmijassieraden.nl
Moeders van kindjes die het verdrietig genoeg niet hebben gered laten dan een gedenksieraad bij mij maken. Soms met melk. Soms met as. Maar soms ook met alleen een haarlokje. Ik ben hoe dan ook altijd dankbaar voor het vertrouwen wat mij wordt gegeven bij het maken van een sieraad met een uniek verhaal.
Liefs Carolien.